16 Dec 2011

MIXING THE UNMIXABLE PART 1

Darjah 6 ........

"hazim , beritahu saya apa maksud peribahasa bagai minyak dan air .."cikgu bm guwa bertanya . 
ades , kantoi plak usha makcik cleaner tengah mop muntah member gua yang baru kena dajal minum susu RMT basi pagi tadi .sapa suruh dok rosakkn kreta kontrol gua semalam , itu makan nye .  
"err , cikgu . . . minyak dan air tu , merupakan komponen utama nak masak nasi goreng selain beras and other chillies , soya sauce dan kuali " . selamba guwa jawab tanpa berdiri . ZUPP ! sedas kapur terbang laju menghentam dahi guwa yg tak cukup punya luas nie . 
"awak jangan nak melawak chef Wan kat sini . awak berdiri sampai habis kelas ! " fine . guwa memang tak tau apa yg ckgu gua carutkan tadi .
bagai minyak dan air : orang yg bermusuhan atau tidak sehaluan mustahil dapat    disatukan menjadi satu . 
camne ke weh ? 


"laaa , tu ke maksudnye cikgu . kalau fight like cat and dog saya tau la cikgu..."sekali lagi guwa menyahut penuh keyakinan . Ok , guwa kena rotan 30 saat lepas statement tu masuk cerebellum ckgu bm gua tu .

agak-agak particle air dengan minyak tu gaduh gak ke mcam dua makhluk nie??
 haritu , guwa balik rumah dengan penuh tanda tanya . betul ke air dengan minyak tak boleh combine ?  . aneh , nasi goreng Cina mama masak tu ok je rasa dia . tak ada pulak partition antara mereka .  so guwa decide nak tanya mama on the spot bila gua sampai umah nanti . mana la tau , cikgu tu nak kencing guwa yg setahun jagung nie . cilaka .
                              * * * * * * * * * * * * * * * *
 setibanya di pintu rumah , guwa terus berkejar ke culinary department . mencari mama yg sedang sibuk memasak lauk makan tengah hari . "mama , Aim nak tanye sikit boleh ??" guwa bertanya penuh manja . but copp , gua jeling kat adek guwa yang time tu darjah 3 (dia balik awal sbb tahap 1 balek lagi awal dari tahap 2) , sedang main entah patung apa kat lantai dapur tu menanti lunch yg tak siap2 . "kalau guwa tanye depan budak nie , da kompem kena gelak sakan dengan dia . . . baek  guwa tangguhkan hasrat murni guwa nie dulu ." 

nak kene goreng guwa rasa kucing sekor nie . .
 so , guwa pendam hasrat nak tanya mama gua haritu . curiosity level guwa nak tanye mama maken berkurang dari hari ke hari , hingga lah guwa lupa . smpai sekarang . 

but , apa rasionalnya guwa post cerita mengarut tahap luar alam nie . . . . 
 p/s : tunggu part 2 . so , follow guwa punye blog dulu . bhaha ;)







Reactions:

1 pujian / makian:

miss daya said...

following u... visit me back :)

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management